I april er det feststemning hos Moelven Soknabruket AS, og med god grunn! Tre måneder før planlagt levering kunne medarbeidere, leverandører og tømmerleverandører feire den splitter nye tømmersorteringen med en moderne røntgenramme.

- Det er stas at vi kan samle alle som har bidratt til at dette byggeprosjektet ble en suksess, sier direktør Nils Anton Hæhre om feiringen tirsdag 23. april. 

Investeringen på 125 millioner kroner ble satt i gang etter at tømmersorteringen brant i fjor. Takket være løsningsorienterte tømmerleverandør og medarbeidere har sagbruket vært i drift hele perioden.

Å stå uten tømmersortering på et sagbruk er selvsagt kritisk, men jeg er imponert over hvordan tømmerleverandører har håndtert sortering i skogen i perioden uten tømmersortering her, sier Hæhre

Ny teknologi og bedre innemiljø

Eivind Skaug, prosjektleder for tømmersorteringen, er imponert over hvordan alle leverandørene jobbet sammen for at byggeperioden gikk så smidig som mulig.

tømmersortering - prosjektleder .png

Eivind Skaug, prosjektleder og teknisk sjef hos Moelven Soknabruket AS. Foto: Egil Granum, Viken skog. 

- Takket være fantastisk samarbeid og vilje til å finne løsninger, ble prosjektet fullført tre måneder før tiden – uten store utfordringer. Et stort pluss er også at medarbeiderne på tømmersorteringen har fått en moderne arbeidsplass med nye operatørrom, spiseplasser og garderober, sier Skaug.

Nå er også tømmersorteringen ett av Norges mest moderne. 

– I tillegg til økt effektivitet har vi fått en røntgenramme som skanner kvaliteten til tømmeret. Det gjør at vi i enda større grad kan tilpasse tømmerkvaliteten til produktet kundene til Moelven ønsker, sier Skaug. 

Hva er røntgensortering?

Med den nye røntgensorteringen kan hver eneste tømmerstokk skal brukes til det den passer best til. Det gir en bedre forståelse for kvaliteten på tømmeret og mindre svinn i produksjonen. 

Når vi bruker røntgen på tømmerstokkene får vi informasjon om kvistegenskaper, kvistavstand, hvordan kjerneveden er og avstanden mellom årringene.

Med røntgenramme kan hver eneste tømmerstokk skal brukes til det den passer best til. Det gir en bedre forståelse for kvaliteten på tømmeret og mindre svinn i produksjonen. 

Når vi bruker røntgen på tømmerstokkene får vi informasjon om kvistegenskaper, kvistavstand, hvordan kjerneveden er og avstanden mellom årringene.

Ved den offisielle åpningen var det en herlig atmosfære.

Tømmerleverandører, byggfolk, maskinleverandører, forsikringsfolk og tømmermålere – alle var de der for å feire og takke hverandre.

Her kan du se bilder fra åpningen: 

×

Tryggere og smartere internlogistikk 

Visste du at det går cirka 10 000 tømmerbiler inn på Moelven Soknabruket i året? Tidligere har både trucker og lastebiler som kjører ferdigvarer ut og tømmerbiler inn kjørt på de samme veien på industriområdet. 

- Vi så muligheten for tryggere logistikk og flyttet innkjøringsveien for tømmerbilene. Nå har de sin egen vei inn på området. Dette betyr farvel til kryssende trafikk og hei til en sikrere arbeidsplass for både trucksjåfører og lastebiler, sier Skaug.